Модуль 4. Додатковий пакет вимог до Безпечної і дружної до дитини школи в контексті здоров’я і безпеки
Індикація модуля, в якому знаходиться користувач
4.2 Послуги з харчування
Пакет вимог до послуг з харчування у закладі освіти складається з параметрів і еталонних показників. Невичерпний перелік вимог наведено у таблиці. За потреби конкретної закладу освіти його можна доповненити або скоротити.
№ | Параметр | Еталоні показники |
1 | Сніданок та обід |
Чи забезпечує ваш заклад харчування (сніданок та обід), які є абсолютно доступними для всіх учнів?
|
2 | Закупівля та приготування здорової їжі |
Чи систематично дотримується служба шкільного харчування правил щодо закупівлі та приготування більш здорових продуктів?
|
3 | Популяризація здорового/правильного вибору їжі та напоїв |
Чи популяризує ваш заклад вибір на користь здорової їжі та напоїв наступними способами?
|
4 | Достатня кількість часу для споживання їжі у школі |
Чи мають учні принаймні 15 хвилин аби поснідати, і принаймні 20 хвилин на обід з моменту, коли вони сіли за стіл?
|
5 | Співпраця між персоналом шкільної їдальні та вчителями |
Чи використовують співробітники їдальні три або більше із зазначених нижче форм співпраці з вчителями для підсилення уроків з питань здорового харчування, які проводяться в школі?
|
6 | Щорічний безперервний процес навчання та підготовки персоналу шкільної їдальні |
Чи всі керівники та співробітники служби харчування вашого закладу отримали відповідну освіту / пройшли підготовку?
Примітка. Теми для обговорення можуть включати питання ( але не обмежуватись ними) безпеки харчових продуктів, оновлення стандартів шкільного харчування, чутливість до певних продуктів та алергію, технології обслуговування клієнтів або виробництва харчових продуктів. |
7 | Чиста, безпечна, охайна їдальня |
Чи забезпечує ваш заклад учнів чистою, безпечною та охайною їдальнею, відповідно до зазначених нижче критеріїв?
|
8 | Наявність запасів продуктів харчування на випадок надзвичайних ситуацій |
Чи навчені співробітники шкільного закладу харчування та спостерігачі у їдальні (наприклад, вчителі, помічники) швидко та ефективно реагувати на вказані нижче види надзвичайних ситуацій, пов`язаних з харчуванням?
|
9 | Діяльність за програмою «Від ферми школі» |
Чи здійснює ваш заклад будь-які заходи за програмою «Від ферми школі»?
|
Список використаних джерел
- Посібник з моніторингу та оцінки для шкільних програм охорони здоров’я. Вісім ключових показників на підтримку FRESH. (Формування ресурсів для ефективного шкільного охорони здоров’я). Червень 2013. — 54 с.
- School Health Index, https://www.cdc.gov/healthyschools/shi/index.htm/ Developed by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), National Center for HIV/AIDS, Viral Hepatitis, STD, and TB Prevention, Division of Adolescent and School Health, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Division of Nutrition, Physical Activity and Obesity, and Office on Smoking and Health; and the National Center for Injury Prevention and Control, Division of Unintentional Injury Prevention, and Division of Violence Prevention.